Biljke za menopauzu: nauka o prirodnoj terapiji

Pre nego što odgovorimo na često postavljana pitanja o efikasnim biljkama za menopauzu i „najboljem preparatu” za menopauzu, hajde da ukratko porazgovaramo o pomenutom stanju i konvencionalnim metodama za rešavanje njegovih simptoma.

Menopauza: uzroci i simptomi

Menopauza je neizbežna faza u životu žene, koju karakteriše smanjeno lučenje ženskih polnih hormona (estrogena) i povezane tegobe. Neurovegetativni simptomi menopauze uključuju valunge, znojenje, glavobolju, vrtoglavicu, nesanicu. Neuropsihijatrijski poremećaji uključuju depresiju, razdražljivost, anksioznost, probleme sa pamćenjem i koncentracijom.

Pokazalo se da smanjeni nivoi estrogena značajno povećavaju rizik od osteoporoze, poremećaja metabolizma masti, kardiovaskularnih bolesti, suvoće vagine, gubitka kose, lomljivih noktiju, suve kože itd. Ovi rizici opravdavaju upotrebu različitih terapija koje imaju za cilj obnavljanje hormonske ravnoteže.

Konvencionalni pristup: hormonska supstituciona terapija

Hormonska supstituciona terapija se pokazala efikasnom u ublažavanju većine simptoma menopauze, uključujući valunge, vrtoglavicu, bolove u zglobovima, razdražljivost i suvoću vagine. Takođe može doprineti prevenciji osteoporoze. Međutim, neke vrste HST su povezane sa povećanim rizikom od raka dojke i tromboze (krvnih ugrušaka) kod nekih žena.

Alternativa: fitoestrogeni

Unos fitoestrogena je često poželjna prirodna alternativa konvencionalnom hormonskom tretmanu jer ima blagotvoran efekat na simptome menopauze bez izazivanja neželjenih efekata.

Fitoestrogeni su supstance koje su prirodno prisutne u nekim biljkama. Imaju hemijsku strukturu sličnu humanom estrogenu i sposobni su da se vežu za iste receptore. Međutim, oni se ponašaju drugačije od humanog estrogena, u zavisnosti od ukupnog hormonskog okruženja u telu (npr. da li je žena u reproduktivnim godinama i ima viši nivo estrogena, ili je u postmenopauzi sa nižim nivoima estrogena). Kako se vezuju za estrogenski receptor, a posebno za koji receptor estrogena se vezuju, takođe je važno za njihov biološki efekat.

Supstance slične estrogenu sadržane su u preko 300 biljnih vrsta, ali relativno mali deo njih je važan za čoveka i čini njegovu ishranu. Fitoestrogeni se mogu klasifikovati u pet glavnih grupa:

  • izoflavoni (genistein, dajidzein, koji se nalaze u soji i drugim mahunarkama)
  • stilbenoidi (resveratrol svojstven biljci japanski troskot i ljusci grožđa)
  • lignani (sekoizolaricirezinol diglukozid prisutan u lanenom semenu i žitaricama)
  • flavonoidi (8-prenil naringenin, ligustilid, u biljkama: anđelika, hmelj, kudžu)
  • kumestani (klice lucerke i deteline, mahunarke, klice soje)

Sve važne biljke za menopauzu na jednom mestu – FEMOVITA

Femovita Forte je naučno formulisan prirodni dodatak ishrani koji sadrži sve grupe fitoestrogena, kako bi se nosio sa svim neuro-psihološkim i neuro-vegetativnim simptomima tokom menopauze tokom celog dana. Proizvod pomaže u povećanju gustine kostiju, podržava pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog i imunološkog sistema, blagotvorno utiče na metabolizam lipida i stanje kože.

Femovita Forte ima optimalnu koncentraciju od 4 fitoestrogena koji pomažu u kontroli najčešćih neuro-vegetativnih i neuro-psiholoških simptoma tokom dana – valunzi, glavobolje, depresija, razdražljivost, poteškoća u koncentraciji i još mnogo toga. Njihova kombinacija sa prirodnim kalcijumom i vitaminom D pomaže u normalizaciji koštane mase i povećanju čvrstine kostiju.

Bambusova vlakna i polisaharidi koji se dodaju fitoestrogenima blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem, jer poboljšavaju lipidni profil (smanjuju „loš“ holesterol i trigliceride i povećavaju „dobar“ holesterol), pozitivno utiču na snižavanje krvnog pritiska, smanjenje telesne težine i poboljšanje strukture kože.

Izoflavoni soje

Naučni podaci o sojinim izoflavonima pokazuju da oni utiču na niz neuro-vegetativnih simptoma menopauze, posebno na valunge. Blagotvorno utiču na gustinu kostiju i imaju izražen antiaterosklerotični i kardioprotektivni efekat zbog svoje sposobnosti da snize nivoe oksidovanog „lošeg“ holesterola (LDL).

Japanski troskot

Ekstrakt japanskog troskota (Polygonum cuspidatum) ima kardioprotektivno, antioksidativno, neuroprotektivno, antiinflamatorno, antidislipidemičko i antidijabetičko dejstvo. To je izvor resveratrola, koji ima značajan pozitivan efekat na raspoloženje i zdravlje kostiju.

Bambus

Bambusova vlakna sadrže preko 95% vlakana koja su važna za peristaltiku creva i ravnotežu crevne flore. Bambus je takođe jedan od najbogatijih prirodnih izvora silicijuma, koji može pomoći u poboljšanju elastičnosti kože kao glavna komponenta kolagena kože.

Kudžu

Ekstrakt korena kudžu (Pueraria lobata) pomaže u kontroli telesne težine i poboljšava metabolizam glukoze. Kontrolisanjem povećanja telesne težine, smanjuje taloženje masti u jetri i nivo lipida u krvi. Utvrđeno je da poboljšava kognitivne funkcije kod žena u menopauzi.

Lan

Ekstrakt lanenog semena ima snažnija antioksidativna svojstva od vitamina E. Pozitivno utiče na nivo holesterola i poboljšava osetljivost na insulin. Lignani u njemu potiskuju aktivnost enzima aromataze, pa mogu preventivno delovati na rak dojke.

Reishi gljive

Reishi gljive (Ganoderma lucidum) su bogate polisaharidima, koji imaju širok spektar antiinflamatornih, hipoglikemijskih i imunostimulativnih efekata.

Vitamin D

Vitamin D se koristi u kombinaciji sa izvorima kalcijuma kao dodatak terapijama osteoporoze kod žena u postmenopauzi sa niskom gustinom kostiju i visokim rizikom od preloma. Ovo su dva glavna dodatka ishrani koji se preporučuju ženama srednjih godina.

Folna kiselina

Folna kiselina ublažava anksioznost i razdražljivost. Njena upotreba se preporučuje za sprečavanje simptoma depresije kod žena u menopauzi. Efikasna je u smanjenju težine, trajanja i učestalosti valunga tokom menopauze.

Šta piti u menopauzi?

Kada je reč o biljkama, većina ljudi ih nehotice povezuje sa tzv. narodnim receptima. Stoga je važno reći da je efikasnost gore navedenih biljaka ispitana ne samo popularnim iskustvom već i naučnim metodoma. U tu svrhu iz ovih biljaka se ekstrahuju ekstrakti standardizovani na koncentraciju terapeutskih supstanci (u ovom slučaju fitoestrogena). Ovi ekstrakti se daju u kontrolisanom okruženju u dobro definisanim dozama, koje se zatim mogu potvrditi ili isključiti kao klinički efikasne. To je jedini način da se obezbedi ponovljivost posmatranog delovanja u stvarnom životu, kao i sigurnost od predoziranja ili uzimanja neželjenih supstanci.

Zbog toga preporučujemo da izbegavate upotrebu dekokta i ekstrakata sušenog bilja, u kojima sadržaj aktivnih supstanci uvek varira, a često je minimalan. Štaviše, ove biljke su često „zagađene” zbog dobrovoljnog ili nevoljnog mešanja sa biljkama čiji su efekti nepoželjni ili čak opasni.

Femovita Forte je zasnovana na standardizovanim biljnim ekstraktima sa dokazanim delovanjem na simptome i rizike povezane sa menopauzom. To znači da uz svaku kapsulu Femovite Forte uzimate pravu količinu biološki aktivnih sastojaka za koje je nauka utvrdila da mogu da ublaže vaše tegobe i da vam pomognu da ostanete mirni tokom menopauze. Ukoliko se dvoumite u izboru, naša preporuka je da razgovarate sa svojim lekarom, koji vam može biti nezaobilazna podrška u pronalaženju pravog pristupa ili kombinacije pristupa za rešavanje simptoma menopauze.