Jedna supstanca, mnogo koristi: palmitoiletanolamid!

Ne brinite ako niste uspeli da pročitate naziv ovog jedinjenja. Čak su ga i naučnici koji su ga otkrili pedesetih teško izgovarali, pa su ga počeli nazivati jednostavno – PEA.

PEA je supstanca koju naše telo proizvodi kao odgovor na bolove i upale. Razlog tome je njena sposobnost da reguliše aktivnost ćelija nervnog i imunog sistema uključenih u prenos signala bola, upale, opuštanja, zadovoljstva i drugih važnih funkcija.

Deo složenog naziva PEA potiče od palmitinske kiseline koja postoji u njegovoj strukturi – vrsta zasićene masti iz koje naše telo sintetiše palmitoiletanolamid. Međutim, ispostavilo se da konzumiranje više palmitinske kiseline nije dobro za zdravlje niti dovodi do proizvodnje više PEA.

Zbog toga je najsigurniji način da se dobije PEA u većim terapijskim količinama – oblik standardizovanog preparata. A kad smo već kod „terapijskog“, vreme je da razgovaramo o najperspektivnijim primenama PEA u medicini.

Ublažavanje bola

Od 1970-ih, sprovedeno je više od 30 studija sa više od 6 000 ljudi, koje su pokazale da PEA uspešno smanjuje bol složenog porekla, uključujući: išijas, fibromijalgiju, uklješteni nerv, endometriozu, rak, artritis, postoperativni bol.

Analgetički efekat PEA počinje da se primećuje već druge nedelje nakon početka unosa, ali sa druge strane se vremenom pojačava usled akumulacije supstance u telu i ne dovodi do navikavanja. Štaviše, PEA nije izazvao neželjene efekte ni u jednoj sprovedenoj studiji, niti je imao negativnu interakciju sa lekovima koje su uzimali učesnici.

Zdravlje mozga

PEA može biti korisna u borbi protiv neurodegenerativnih bolesti i moždanog udara, jer štiti moždane ćelije od oštećenja i smanjuje upale u njima. U studiji na više od 250 pacijenata sa moždanim udarom, uzimanje PEA poboljšalo je oporavak i imalo pozitivan efekat na kognitivne veštine, bol i celokupno zdravlje mozga.

Postoje snažni dokazi da PEA štiti dopaminske neurone, čije uništavanje dovodi do Parkinsonove bolesti. Takođe, aktivira endokanabinoidni sistem u telu, pa tako krije obećanja za lečenje epilepsije i modulaciju raspoloženja.

Vid

Neuroprotektivna svojstva PEA nisu ograničena samo na mozak. Retinopatija je bolest oka povezana sa oštećenjem očnih nerava, najčešće kao rezultat glaukoma ili dijabetesa. U više od 9 kliničkih ispitivanja, PEA je pomogla da se smanji ova šteta, smanji očni pritisak i poboljša vid tokom dugotrajne upotrebe koja je trajala više od 6 meseci.

Depresija

U nedavnoj studiji na 58 osoba sa depresijom, PEA je dovela do brzog i značajnog poboljšanja raspoloženja i ukupnog stanja pacijenata. Dodata standardnoj terapiji, PEA smanjuje simptome depresije za impresivnih 50%! 

Prehlade i grip

Uzbuđenje naučnika oko analgetičkih i neuroprotektivnih svojstava PEA neprestano skreće pažnju sa njenih efekata na imuni sistem. Činjenica je da je u jednom od najranijih kliničkih ispitivanja palmitoiletanolamid proučavan na više od 4.000 ljudi sa izvanrednim rezultatima u lečenju i prevenciji prehlade i gripa.

Utvrđeno je da uzimanje standardizovanog suplementa sa PEA ne samo da skraćuje vreme bolesti i ublažava simptome, već smanjuje rizik od infekcije i težinu bolesti u slučaju virusne infekcije.

Odakle potiče PEA?!

Imamo rešenje za vas, bilo da patite od upornih bolova ili ste uzbuđeni zbog drugih obećavajućih primena PEA.

Peanil je formula koja vašem telu obezbeđuje 400 mg visokokvalitetne mikronizovane PEA u 1 kapsuli. Može se uzimati duži vremenski period i ne dovodi do zavisnosti, a njegovo delovanje se vremenom povećava i u potpunosti je kompatibilno sa lekovima i drugim proizvodima za oralnu primenu.