Kako odabrati sprej za nos protiv alergije?

Alergijski rinitis pretvara proleće u zastrašujuću sezonu za mnoge od nas i pretvara duže i toplije dane u noćnu moru. Na sreću, antialergijski sprejevi za nos mogu znatno olakšati život kod sezonskog alergijskog rinitisa.

Ali kako da izaberemo između velikog broja sprejeva za nos protiv alergija koje možemo pronaći u apoteci? Pročitajte ovaj članak da biste saznali.

Nazalni dekongestivi

Funkcija dekongestiva je sužavanje proširenih krvnih sudova i smanjenje otoka tkiva u nosu, što je glavni uzrok otežanog disanja. Postoji mnogo nazalnih sprejeva za koje nije potreban recept na bazi oksimetazolin hidrohlorida ili fenilefrin hidrohlorida koji deluju brzo, imaju dugotrajan efekat i potpuno odgovaraju nameni.

Značajan nedostatak je što se ne preporučuje njihova upotreba duže od pet do sedam dana, a ignorisanje ovog upozorenja može pogoršati stanje nosa ili oštetiti njegovu sluzokožu i dodatno ga zapušiti. Ukoliko se odlučite da ih koristite, ali patite od glaukoma ili visokog krvnog pritiska, prethodno se konsultujte sa lekarom.  

Ialoclean brzo kontroliše nazalnu sekreciju, takođe i u slučaju alergijskih reakcija.

Antihistaminski sprej za nos

Antihistaminski sprejevi ublažavaju zapušenost, svrab, prekomernu sekreciju i kijanje. Dostupni su na recept i često su prvi tretman koji preporučuju stručnjaci za sezonski alergijski rinitis, kao i za alergijski rinitis koji traje tokom cele godine. Aktivni sastojak u njima je obično azelastin ili olopatadin.

Karakterističan neželjeni efekat antihistaminika – pospanost, generalno je manje izražen u formulacijama za nazalne sprejeve, ali se i dalje primećuje kod nekih ljudi.

Sprej za nos sa kortikosteroidima

Ovaj tip proizvoda odlično pomaže u sluačaju zapušenog nosa (tipičan simptom pogotovo u slučaju stalnog alergijskog rinitisa, koji se ispoljava tokom cele godine), kijanja, svraba i suzenja očiju. Takođe su efikasni u zaustavljanju sekrecije. U popularnosti se takmiče sa antihistaminskim sprejevima, ali se ne mogu porediti kada je u pitanju brzina dejstva – u slučaju kortikosteroida efekat počinje da se oseća tek nakon prve nedelje primene.

Njihovi neželjeni efekti mogu se kretati od glavobolje, iritacije nazalne sluzokože, krvarenja iz nosa i upale grla, do kašlja.

Aktivni sastojci u lekovima na recept uključuju beklometazon, ciklesonid, flutikazon furoat i mometazon furoat. Lekovi koji se mogu dobiti bez recepta sadrže budesonid, flutikazon i triamcinolon.

Sprej za nos sa hijaluronskom kiselinom

Ova klasa sprejeva prirodno vlaži nazalnu sluzokožu, razblažuje nazalni sekret, olakšava njegovo eliminisanje i na taj način olakšava disanje. Hijaluronska kiselina pomaže u formiranju sloja koji ublažava iritaciju i ograničava direktan kontakt alergena iz okoline sa sluzokožom nosa.

Izražena hidratantna svojstva ovih sprejeva čine ih pogodnim za istovremeno lečenje i smanjenje neželjenih efekata od upotrebe dekongestivnih i kortikosteroidnih antialergijskih lekova.

Odličan sprej za nos sa hijaluronskom kiselinom, ekstraktom kamilice i N-acetilcisteinom koji preporučujemo u sezoni alergija je Ialoclean sprej za nos.

Sprej za nos sa natrijum kromoglikatom

Ovi sprejevi blokiraju oslobađanje histamina – supstance koja izaziva alergijske simptome kao što su obilna sekrecija, svrab i kijanje. Oni takođe imaju određeni efekat i kod zapušenog nosa. Njihov efekat se ispoljava relativno brzo i kod nekih pacijenata se oseća 30 minuta nakon primene.

Da bi se obezbedila maksimalna efikasnost ovih proizvoda, preporučuje se da ih počnete koristiti 1-2 nedelje pre početka alergijske sezone i primeniti ih najmanje jednom dnevno.

Iako je njihovo delovanje slično delovanju kortikosteroidnih sprejeva za nos, ono ipak nije tako snažno. Njihovi neželjeni efekti mogu uključivati kijanje i peckanje nosne sluzokože. Savetuje se da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe ako imate problem sa sinusima ili astmom.

Sprej sa ipratropijum bromidom

Sprejevi koji sadrže ovaj sastojak dostupni su u slobodnoj prodaji u apotekama i njihovo delovanje je usmereno na zaustavljanje stvaranja sluzi i ograničavanje nazalne sekrecije. Nemaju efekat na zapušen nos, niti su posebno efikasni u suzbijanju kijanja. Ovi proizvodi možda nisu pogodni za vas ako patite od glaukoma ili uvećane prostate, a njihovi neželjeni efekti uključuju glavobolju, krvarenje iz nosa, iritiranu nosnu sluzokožu i upalu grla.