Šta primeniti na neuropatski bol?

Da li znate ono blago golicanje, trnjenje, ponekad peckanje u rukama i nogama koji samo vrište „NEUROPATIJA!“? Možda ste o tome već razgovarali sa svojim lekarom i rekao vam je da vaše stanje ne zahteva hitnu akciju. Ali ipak fizička nelagodnost postoji i želite da je se rešite ranije.

Znate da na tržištu postoji mnogo dodataka ishrani protiv neuropatskog bola, ali niste sigurni koji ćete odabrati i da li će delovati dovoljno brzo. Čuli ste da neki od njih dovode do neprijatnih neželjenih efekata. Kako postupiti u ovoj situaciji?

Saznajte o lokalnim rešenjima neuropatskog bola. To su najčešće kombinovane formule u obliku gela ili kreme, koje se nanose direktno na područje nelagodnosti, nisu u vezi sa unosom hrane i alkohola, a njihov efekat se oseća odmah nakon primene.

Ulazite u apoteku i vidite da je puna proizvoda za lokalnu primenu, koji svi tvrde da rade isto. Da li je moguće da su svi podjednako efikasni?! Moguće – da. Verovatno ne. Istina je da je dokazano da relativno mali deo sastojaka u široko dostupnim gelovima protiv neuropatskog bola „deluje“. Tako mali da može da se nabroji na prste.  

Uridin monofosfat je prirodna supstanca koja je uključena u sintezu RNK, proteina i fosfolipida – svih struktura presudnih za izgradnju ćelijskih membrana i membrana nervnih ćelija. Pokazalo se da se apsorbuje kroz kožu i obnavlja strukturu i funkciju nerva. Studije pokazuju da uridin ubrzava neuromuskularni oporavak i potiskuje provođenje bolova u kičmenoj moždini.

Arnica montana je biljka porodice suncokreta koja raste uglavnom u Sibiru, centralnoj Evropi, Kanadi i Južnoj Americi. Glavni aktivni sastojci u ekstraktu arnike su tzv. seskviterpenski laktoni. Najvažniji od njih je helenalin, koji deluje protivupalno, hladi i deluje analgetski. Lokalno primenjen, ekstrakt arnike koristi se za lečenje artroze, reumatoidnog artritisa, smirivanje bolova u mišićima, zarastanje modrica, uganuća i rana.

Đavolja kandža je bogata aktivnim sastojcima sa snažnim protivupalnim i analgetskim efektom. Brojne studije su pokazale da njena lokalna primena poboljšava pokretljivost i kvalitet života kod pacijenata sa osteoartritisom, reumatoidnim artritisom, tendinitisom i bolovima u leđima.

Metilsulfonilmetan ili MSM jedan je od prirodnih izvora sumpora u telu. MSM ima visoku sposobnost da prolazi kroz ćelijske membrane i utiče na različite ćelije i tkiva. Primenjen na licu mesta, brzo podstiče cirkulaciju i metabolizam i ubrzava zarastanje rana. Deluje antioksidativno i protivupalno, što igra važnu ulogu u brojnim problemima praćenim bolom. MSM je efikasan u smanjenju bola u mišićima nakon vežbanja, jer isporučuje sumpor u vezivno tkivo i sprečava lokalnu upalu usled mikrotraume.

Magnezijum opušta mišiće i smanjuje bol blokirajući posebnu klasu receptora u nervnim ćelijama. Lokalno primenjen, prolazi kroz kožu i povećava nivo magnezijuma u ​​telu. Kofaktor je u preko 300 enzimskih reakcija u telu i važan je za kontrakciju mišića, nervnu signalizaciju i nervno-mišićnu provodljivost. Zbog toga je magnezijum važan u lečenju bolesti perifernog nervnog sistema i mišićno-skeletnog sistema, značajno ublažavajući simptome kao što su bol, peckanje i trnjenje.

Da bismo vam poštedeli daljeg istraživanja, reći ćemo vam gde možete pronaći sve ove sastojke zajedno. Potražite u apoteci novi Urimil gel – njegova formula optimalno kombinuje pet aktivnih sastojaka kako bi vam ponudila brz efekat dok jedva čekate da suplementi počnu deluju ili nelagoda sama po sebi da nestane. Za optimalni dugoročni efekat, kombinujte delovanje Urimil gela sa kapsulama Urimil Neuro ili Urimil Neuro Forte, koje će vašem telu obezbediti potrebne supstance za obnavljanje oštećenih neurona.