Da li vas bole nervi?

Bol je neizbežan, ali neprijatan deo naše biologije. Neuropatski bol je posebno nepoželjan i nedovoljno razumljiv. Ponekad se javlja u obliku iznenadnog žarenja, često usred noći. Ponekad to može biti praćeno hroničnim trnjenjem, peckanjem, mravinjanjem ili žarenjem koji jednostavno odbijaju da nestanu.

Da bismo bolje razumeli neuropatski bol, moramo da razgovaramo o glavnoj svrsi bola uopšte. Bol služi kao vrsta alarmnog sistema ljudskog tela. Kada se naša ruka nađe opasno blizu plamena, naši nervi šalju mozgu signal bola: „Ova osoba će se uskoro opeći!“ Kao odgovor, naš mozak pokreće refleks povlačenja ruke pre nego što se opečemo.

Oštećenje nerva može oštetiti naš alarmni sistem za bol. Oštećeni nervi mogu dovesti do utrnulosti odnosno gubitka osećaja na delovima tela – nedostatak signala za bol kada je on potreban. I još više uznemirujuće – do preosetljivosti. Oštećeni nervi mogu da izazovu „lažni alarm“ i prouzrokovati osećaj stvarnog bola iako spoljni uzrok ne postoji.

U mnogim slučajevima neuropatskog bola, potpuno normalni položaji i pokreti tela (poput stajanja ili hodanja) postaju bolni. Neki pacijenti mogu početi da osećaju bol od nežnog dodira sopstvene odeće ili posteljine, čije pokrivanje im je donedavno pružalo udobnost i toplinu tokom sna. Prepušteni sami sebi, neuronska oštećenja mogu se vremenom pogoršati i dovesti nas u stanje stalnog bola. Srećom, postoje načini za kontrolu, pa čak i lečenje.

Nervi su metabolički aktivno tkivo sa sopstvenim vaskularnim sistemom (vasa nervorum), kroz koji do njih dolaze ključni hranljivi sastojci za njihovo zdravlje. Takve supstance su B vitamini, čiji nedostatak dovodi do perifernih neuropatija, degeneracije, senzornog oštećenja, poteškoća u obnavljanju nervnih puteva. Prema statistikama, oko 32% ljudi sa nedostatkom vitamina B razvija generalizovano oštećenje perifernih nerava. Suprotno tome, njihov unos može pomoći u kontroli bolova, regeneraciji nervnog sistema, normalizaciji refleksa i osetljivosti. Nije slučajno što se nazivaju „neurotropnim“.

Još jedan element važan za stanje nervnog tkiva je uridin monofosfat. Uključen je u stvaranje RNK i brojnih neuronskih struktura kao što su dendriti i mijelinski omotač (neuronska izolacija). Unos uridin monofosfata ubrzava „popravljanje“ oštećenih nerava i može potisnuti signal bola. Kombinacija uridin monofosfata i B vitamina optimalno se dozira u Urimil Neuro kapsulama – inovativnom preparatu za tretman neuropatskog bola obnavljanjem oštećenih perifernih nerava. Ako imate „nervne bolove“, razgovarajte sa lekarom o mogućnosti uzimanja Urimila u kombinaciji sa drugim efikasnim merama kao što su kontrola težine i fizioterapija.