URIMIL NEURO FORTE kod neuropatskog bola 30 kapsula

Urimil Neuro Forte je najnoviji i najmoćniji predstavnik brenda Urimil – ekspertskih nutriceutskih rešenja, koja preporučuju specijalisti za hronični bol. Proizvod je formulisan za negu pacijenata sa neuropatskim bolom i pomaže u normalnom funkcionisanju perifernog nervnog sistema.

Poručite Online

Urimil Neuro Forte je najnoviji i najmoćniji predstavnik brenda Urimil – ekspertskih nutriceutskih rešenja, koja preporučuju specijalisti za hronični bol. Proizvod je formulisan za negu pacijenata sa neuropatskim bolom i pomaže u normalnom funkcionisanju perifernog nervnog sistema.

Svaka kapsula Urimil Neuro Forte sadrži optimalnu kombinaciju od 9 aktivnih sastojaka, koji se primenjuju zajedno i pojedinačno za lečenje bolnih stanja. Sada sa dodatkom citidin monofosfata, vitamina D i magnezijuma, koji doprinosi održavanju normalne funkcije mišića.

Karakteristike:

 • Najmoćniji proizvod iz brenda Urimil za obnavljanje perifernih nerava i ublažavanje bolova
 • Više uridin monofosfata + dodati: citidin monofosfat, magnezijum i vitamin D
 • 9 aktivnih sastojaka, koji deluju sinergistički, međusobno pojačavajući svoj efekat
 • Naučno dokazana efikasnost svakog sastojka
 • 1 kapsula dnevno

Sastav (u 1 kapsuli):

Magnezijum (u obliku 696,551 mg magnezijum citrata) 101 mg
Uridin monofosfat (UMP) (nukleotid) 65 mg
Vitamin B3 (nikotinamid) 10 mg
Vitamin B6 (piridoksin hidrohlorid) 6 mg
Citidin monofosfat (nukleotid) 5 mg
Vitamin B1 (tiamin hidrohlorid) 4 mg
Folna kiselina 400 mcg
Vitamin B12 (cijanokobalamin) 10 mcg
Vitamin D (holekalciferol) 10 mcg

 

Pomoćne supstance: magnezijum stearat i silicijum dioksid (sredstva protiv zgrudvavanja); mikrokristalna celuloza (sredstvo za povećanje zapremine).

 

Preporučeni način upotrebe:

Uzimajte po 1 kapsulu Urimil Neuro Forte dnevno.

 

Dužina primene:

Za optimalan efekat, preporučuje se uzimanje Urimil Neuro Forte kapsula od 3-6 meseci.

 

Pakovanje: 30 kapsula, dovoljno za 30 dana primene.

 

Razumevanje neuropatskog bola u cilju njegovog upravljanja

Bol je neizbežan, ali neprijatan deo naše biologije. Najčešći uzroci bola su bolesti koje pogađaju nervni sistem:

 • Išijas
 • Lumbago
 • Diskopatija
 • Cervikalni radikulitis
 • Dijabetička neuropatija
 • Interkostalna neuralgija
 • Pleksitis

Bol povezan sa navedenim stanjima može se okarakterisati kao neuropatski. Ponekad se javlja u obliku iznenadnog probadajućeg, gorućeg bola, često usred noći. Ponekad, može biti praćen hroničnim trnjenjem, peckanjem ili mravinjanjem, koje jednostavno ne prolazi.

Da bismo bolje razumeli neuropatski bol, moramo prvo da porazgovaramo o glavnoj svrsi bola uopšte. Bol služi kao vrsta alarmnog sistema ljudskog tela. Kada je naša ruka opasno blizu plamena, naši nervi šalju mozgu upozoravajući signal bola: „Ova osoba će se uskoro opeći!“ Kao odgovor, naš mozak pokreće refleks povlačenja ruke, pre nego što se opečemo.

Oštećenje nerava može oštetiti naš alarmni sistem za bol. To može dovesti do gubitka osećaja na delovima tela – nedostatak signala za bol, kada je isti potreban. I nešto još uznemirujuće – preosetljivost. Oštećeni nervi mogu aktivirati „lažni alarm“ i prouzrokovati osećaj stvarnog bola, koji nije recipročan povredi ili za koji ne postoji spoljni uzrok.

U mnogim slučajevima neuropatskog bola, potpuno normalni položaji i pokreti tela (poput stajanja ili hodanja) postaju bolni. Pojedini pacijenti mogu početi da osećaju bol čak i od nežnog dodira sopstvene odeće ili posteljine, čiji dodir im je donedavno pružao udobnost i toplinu u toku spavanja. Ovo stanje je u medicinskoj literaturi poznato pod nazivom „alodinija“. Prepušteni sami sebi, oštećenja nerava mogu se vremenom pogoršati i dovesti nas u neprekidno stanje bola.

Srećom, postoje načini da se neuropatski bol kontroliše  pa čak i da se leči. To je zato što su nervi metabolički aktivno tkivo sa sopstvenim vaskularnim sistemom (vasa nervorum), koji ih snabdeva hranjivim sastojcima koji su ključni za njihovo zdravlje. Takve supstance su:

B vitamini

Nedostatak vitamina B grupe dovodi do neuropatije, degeneracije, oštećenja čula, otežanog oporavka nervnih puteva. Prema statistici, oko 32% ljudi sa nedostatkom B vitamina razvija generalizovana oštećenja perifernih nerava. Suprotno tome, njihov unos može pomoći u kontroli bolova, regeneraciji nervnog sistema, normalizaciji refleksa i osetljivosti. Nije slučajno što se ovi vitamini nazivaju „neurotropnim“.

Uridin monofosfat

On učestvuje u stvaranju RNK i brojnih neuronskih struktura kao što su dendriti (kratki nastavci) i mijelinski omotač (neuronska izolacija). Unos uridin monofosfata ubrzava „popravak“ oštećenih nerava i može potisnuti signal bola.

U jednoj studiji sa 212 pacijenata sa perifernom neuropatijom, kombinacija uridina, folne kiseline i vitamina B12 značajno je smanjila intenzitet bola i broj bolnih područja. Druga studija, sprovedena sa 48 osoba sa sindromom karpalnog tunela je potvrdila efikasnost ove kombinacije, beležeći 40% manje bola kao rezultat dvomesečnog unosa.

Kombinacija vitamin B12, uridin i citidin efikasno smanjuje neuropatski bol, a kod 400 pacijenata sa kompresivnom neuralgijom (bol iz pritisnutog nerva) – znatno više nego samostalni unos vitamina B12. Takođe je dokazano da uridin značajno poboljšava stanje pacijenata sa dijabetičnom neuropatijom (oštećenje nerava zbog visokog nivoa šećera u krvi).

Magnezijum

Magnezijum reguliše različite procese u ljudskom telu, od kojih je jedan neuromuskularna provodljivost. Studije pokazuju da je prosečan unos magnezijuma u ​​ishrani relativno nizak i postiže samo 30 do 50% preporučenog dnevnog unosa, koji iznosi 420 mg za muškarce i 320 mg dnevno za žene. Klinička studija sprovedena među pacijentima sa hroničnim bolovima u krstima, pokazala je značajno smanjenje bolova i poboljšanje pokretljivosti kod pacijenata koji su uzimali magnezijum.

Vitamin D

Vitamin D je vitamin sličan hormonu, čiji su niski nivoi često povezani sa hroničnim bolom (Shipton, E. E., & Shipton, E. A., 2015) i većim unosom lekova protiv bolova kod pacijenata sa bolom (Bergman, P., et al., 2015 ).

Suprotno tome, niz studija je ustanovio da dodatni unos vitamina D doprinosi smanjenju hroničnih bolova kod pacijenata sa karcinomom (Björkhem-Bergman, L., & Bergman, P., 2016), mišićno-koštanim poremećajima (Gendelman, O., et al., 2015), fibromijalgijom (Wepner F., et al., 2014) i dijabetičkom neuropatijom (Lee, P., & Chen, R., 2008).

Fiziološki mehanizmi koji povezuju vitamin D i bol, nisu u potpunosti razjašnjeni, ali izveštaji ukazuju da nedovoljni nivoi utiču na funkciju perifernih nerava i na parasimpatički nervni sistem (Helde-Frankling, M., & Björkhem-Bergman, L., 2017).

Takođe je važno i prisustvo receptora za D vitamin u centralnom nervnom sistemu i njegov efekat na brojne neurotransmitere, kao i njegova izražena antiinflamatorna funkcija.

Citidin monofosfat

Citidin je važna komponenta RNK sa ključnom ulogom u međućelijskoj signalizaciji i neuralnoj provodljivosti. Postoji značajna količina predkliničkih i kliničkih podataka, koji potvrđuju njegovu efikasnost protiv neuropatskog bola, posebno kada se koristi u kombinaciji sa uridinom i vitaminom B12.

Nekoliko studija je pokazalo njegov blagotvorni efekat u oporavku od traume u centralnom nervnom sistemu, kao i u obnavljanju motoričke funkcije nakon oštećenja perifernih nerava. Dokazano je, da unos citidina pomaže u ublažavanju neuropatskog bola i obnavljanju pokretljivosti samo 4 nedelje nakon povrede išijasnog nerva (Wibowo, S., & Meliala, L., 2016).

U drugoj studiji, tromesečna terapija kombinacijom uridin + citidin bila je dovoljna da značajno poboljša osetljivost i smanji bol kod 75 pacijenata sa dijabetičkom neuropatijom (Ndiaye, M, et al., 2015). 10 dana unosa kombinacije citidina, uridina i vitamina B12 efikasno je smanjio bol i poboljšao funkciju kod 41 pacijenta sa akutnim netraumatskim bolom u krstima, karlici i vratu (Mibielli, M. A. , et al., 2010).

 

Upozorenja i mere predostrožnosti: Nemojte koristiti tokom trudnoće, dojenja i kod osoba mlađih od 18 godina. Nemojte koristiti u slučaju preosetljivosti na bilo koji navedeni sastojak. Urimil Neuro Forte je dodatak ishrani. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Urimil Neuro Forte nije zamena za raznovrsnu ishranu. Čuvati van domašaja dece. Nemojte koristiti nakon isteka roka upotrebe. Uslovi čuvanja: Na suvom mestu na temperaturi ispod 250C.

 

Proizvođač: Plantapol – Spain, C/G 18, Pol.Malpica – Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Španija

Uvoznik i nosilac dozvole za upis proizvoda u bazu Ministarstva zdravlja RS: Dr. Werner Pharma d.o.o., Zire Adamovića 10b, Zemun, Srbija

Kategorija: Oznaka: