CITIBAC NEURO doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji

Citibac Neuro je NOVI proizvod, posebno formulisan za poremećaje pamćenja i koncentracije koji sadrži 4 prirodna sastojka sa naučno dokazanim dejstvom. Proizvod podržava normalne kognitivne funkcije i dobre mentalne performanse, poboljšava pamćenje, povećava pažnju i doprinosi obnavljanju kognitivnih sposobnosti nakon cerebrovaskularnih incidenata (CVI).

Poručite Online

 

Citibac Neuro je NOVI proizvod, posebno formulisan za poremećaje pamćenja i koncentracije koji sadrži 4 prirodna sastojka sa naučno dokazanim dejstvom. Proizvod podržava normalne kognitivne funkcije i dobre mentalne performanse, poboljšava pamćenje, povećava pažnju i doprinosi obnavljanju kognitivnih sposobnosti nakon cerebrovaskularnih incidenata (CVI).

Citibac Neuro se može preporučiti svim osobama starijim od 18 godina, za:

 • poboljšanje pamćenja, sposobnosti učenja i brzine analize informacija
 • povećanje sposobnosti koncentracije
 • ubrzanje oporavka nakon moždanog udara
 • poboljšanje kognitivne funkcije i bihevioralne funkcije kod pacijenata sa hroničnim vaskularnim ili degenerativnim bolestima mozga

Citibac Neuro pripada grupi nootropnih ili tzv. „pametnih“ lekova – lekova koji poboljšavaju rad mozga poboljšavajući kognitivne sposobnosti.

Kognitivne funkcije predstavljaju širok pojam koji se odnosi na misaone procese uključene u akumulaciju znanja, obradu i čuvanje informacija i rasuđivanje. To uključuje važne funkcije mozga kao što su: pamćenje, koncentracija, budnost, percepcija, učenje, donošenje odluka i jezičke veštine.

Poslednjih godina raste interesovanje za mogućnosti poboljšanja kognitivnih sposobnosti, ne samo kod odraslih pacijenata sa kognitivnim padom, blagim kognitivnim poremećajem ili demencijom, već i kod mladih ljudi bez kognitivnih oštećenja koji žele da maksimalno iskoriste svoj mentalni kapacitet.

Uz upotrebu tradicionalnih nootropnih lekova, potražnja je dovela do razvoja i proizvodnje standardizovanih prirodnih proizvoda koji pouzdano poboljšavaju kognitivne sposobnosti zahvaljujući jednom ili više sledećih efekata:

 • poboljšanje neurotransmisije (komunikacija između neurona)
 • optimizacija rada mozga (povećanje energetskih rezervi i potrošnje energije mozga)
 • poboljšanje cerebralne cirkulacije krvi
 • obezbeđivanje neuroprotekcije (zaštita neurona od oštećenja koja dovode do disfunkcije mozga).

Do danas nisu identifikovani sintetički molekuli ili prirodni ekstrakti koji imaju sve navedene efekte. Citibac Neuro se zasniva na sinergiji 4 komplementarna i potencirajuća aktivna sastojka, za čije neurokognitivne benefite postoji obilje pouzdanih naučnih podataka.

Sastav (u 1 kapsuli):

Citiholin: 500 mg

Ekstrakt herbe bakope (Bacopa Monnieri): 20 mg

Cink: 15 mg

Selen: 100 μg

Citiholin je nootropno jedinjenje koje se nakon ingestije transformiše u holin i citidin, obezbeđujući neophodne sirovine za proizvodnju neurotransmitera (poboljšava neurotransmisiju), doprinosi zaštiti i restauraciji neurona nakon oštećenja (osigurava neuroprotekciju).

 • Holin se koristi za sintezu jednog od glavnih neurotransmitera, acetilholina, i stimuliše sintezu fosfatidilholina u membranama ćelija ljudskog mozga. Fosfatidilholin (PC) je neophodan za integritet membrana moždanih ćelija, a njegova koncentracija u njima opada sa godinama.
 • Citidin se koristi za sintezu uridina (osnovni pirimidinski nukleotid) – supstance koja je uključena u sintezu RNK i obnovu neuronskih struktura kao što su dendriti i mijelinski omotač.

Postoje dokazi da čak i pri niskim dozama od 250 mg, unos citiholina značajno povećava koncentraciju nakon samo 28 dana (McGlade et al., 2012). Druge studije su pokazale da se citiholin suprotstavlja opadanju kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem i poboljšava pamćenje) povećanjem zaliha energije u mozgu i potrošnje energije (optimizacija mozga) (Spiers et al., 1996; Alvarez et al., 1997). Supstanca ne samo da povećava energetske rezerve i potrošnju energije, već i povećava nivo fosfolipida – esencijalnih komponenti membrane moždane ćelije, neophodnih za održavanje integriteta i regeneraciju ćelijskih membrana.

Citiholin:

 • doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema
 • ubrzava obnovu nervne strukture
 • ima blagotvorno dejstvo na aktivnost jonskih pumpi i receptora
 • svojim dejstvom stabilizacije ćelijskih membrana u mozgu pogoduje resorpciji cerebralnog edema
 • obnavlja rezervu energije nervnih ćelija i inhibira apoptozu.

Ekstrakt bakope (Bacopa Monnieri)

Upotreba bakope ima dugu istoriju u ajurvedskoj medicini za neurološke poremećaje i poremećaje ponašanja. Glavne aktivne supstance u ekstraktu bakope su: brahmin, herpestin, bakopazidi A i B, koji doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Ekstrakt bakope pomaže u održavanju kognitivnih funkcija kao što su: pamćenje, sposobnost učenja i koncentracija. Ovaj efekat je verovatno posledica njegove sposobnosti da stimuliše moždanu cirkulaciju i perifernu mikrocirkulaciju, kao i njegove sposobnosti da smanji anksioznost (Calabrese et al., 2008). Potvrđeno je i njegovo proholinergično dejstvo – podržava pretvaranje citiholina u acetilholin (holin acetiltransferaza) i povećava broj neurotransmitera. Ima i antioksidativna i antiinflamatorna dejstva.

Postoje mnoge kliničke studije koje pokazuju kontinuirano kognitivno poboljšanje kao rezultat dugotrajne upotrebe bakope od strane mladih, starih i/ili odraslih osoba sa kognitivnim oštećenjem. Pokazalo se da uzimanje bakope tokom 4–6 nedelja pouzdano i efikasno poboljšava pamćenje kod zdravih osoba ali i kod kognitivnog pada (Calabrese et al., 2008; Stough et al., 2008; Sathianaraianan et al., 2013; Morgan & Stevens, 2010; Nathan et al., 2001; Roodenris et al., 2002; Stough et al., 2001; Raghav et al., 2006).

Ekstrakt bakope značajno poboljšava sposobnost koncentracije čak i kod pacijenata sa deficitom pažnje (Calabrese et al., 2008; Sathianaraianan et al., 2013; Roodenris et al., 2002), a takođe postoje izveštaji da može smanjiti simptome depresije (Calabrese et al. al., 2008; Morgan i Stivens, 2010).

Cink doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, sintezi proteina i DNK, pravilnom funkcionisanju imunog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Najnoviji pregledi naučne literature otkrivaju mnogo dokaza o pozitivnoj korelaciji između unosa cinka i niza indikatora kognitivnih funkcija, kao što su: pamćenje, koncentracija, motoričke i jezičke veštine, inteligencija (Varthon-Medina et al., 2015).

Selen doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema i štitne žlezde.

Oksidativni stres mozga je uzrok kognitivnih oštećenja i deficita, poremećaja raspoloženja i problema u ponašanju. Brojni podaci pokazuju značaj selena za kognitivne performanse, raspoloženje i ponašanje zbog njegove sposobnosti da zaštiti brojne biološke supstrate (holesterol, lipoproteine, perokside, itd.) od oksidativnog stresa (Gashu i Stoecker, 2017).

U hroničnom nedostatku selena, mozak je poslednji organ u kome se nivoi selena smanjuju, a kada se povrati unos, mozak je prvi koji vraća adekvatan nivo selena. Ovaj preferencijalni mehanizam je još jedan dokaz uloge selena u funkciji mozga.

Nivo selena opada sa godinama, a to može doprineti padu neuropsiholoških funkcija kod starijih osoba. Naučno je dokazano da je nizak nivo selena direktno povezan sa nižim kognitivnim ishodima (Gao et al, 2007) i može se smatrati ključnim faktorom rizika za oštećenje kognitivnih funkcija sa starenjem (Berr, Arnaud, & Akbarali, 2012).

 

Preporučeno doziranje:

1 kapsula dnevno, nezavisno od obroka. Preporučuje se uzimanje Citibac Neuro najmanje 3 meseca. Konsultujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom u vezi određivanja dužine primene.

Pakovanje: 30 kapsula

Napomene i upozorenja:

Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne ishrane i zdravog načina života. Držati van domašaja male dece. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Proizvod nije namenjen osobama mlađim od 18 godina, trudnicama, dojiljama, kao ni osobama preosetljivim na bilo koji sastojak. Osobe koje uzimaju lekove pre upotrebe potrebno je da se posavetuju sa lekarom. Čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi.

Proizvođač: Plantapol , C/G 18, Pol.Malpica – Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Španija

Uvoznik i nosilac dozvole za upis u bazu Ministarstva zdravlja RS: Dr. Werner Pharma d.o.o., Zire Adamovića 10b, Zemun, Srbija

 

 

 

Kategorija: